CURTMETRATGE EN JOANET, NA JOANETA I ELS VUIT MISSATGES

 

En Joanet, na Joaneta i els vuit missatges. La pel·lícula

El passat dijous 30 de gener de 2020 es va presentar el curtmetratge “En Joanet, na Joaneta i els vuit missatges”, al saló d’actes de l’IES Joan Alcover. Es tracta d’un projecte educatiu del curs 2018 – 2019 desenvolupat pels alumnes de primer curs de primària del CEIP Aina Moll.

És una adaptació lliure de la rondalla “En Joanet i els set missatges” escrita i dirigida per la tutora del curs Francisca Mestre a partir del text original de Mossèn Antoni Alcover i Sureda. Està interpretada pels alumnes i són les famílies les que han dut a terme la producció executiva i la postproducció.

Gènesi del projecte

La pel·lícula és la síntesi d’un gran nombre d’activitats desenvolupades al llarg del curs.

Una de les tasques que es fan dins l’aula és el comentari de notícies d’actualitat, així vérem que a finals de 2018 ens va deixar Stan Lee, principal creador dels superherois de Marvel.

Una altra tasca que també es va fer fou la lectura d’algunes rondalles mallorquines com la que inspirà el projecte. Efectivament els missatges de la història són homes amb poders sobrenaturals talment com els herois dels còmics.

Una altra activitat del curs fou la visualització de pel·lícules clàssiques de cinema mut com “El Noi”, “Llums de la ciutat” , “La quimera de l’or” i “Temps moderns” de Charles Chaplin i “l’Home Mosca” de Harold Lloyd.

Amb aquests precedents sorgí com a iniciativa de l’aula fer un curtmetratge mut de superherois com a homenatge a Stan Lee.

L’escriptura del guió no solament havia de tenir en compte la trama sinó també l’adaptació a la participació de tots i cada un dels 25 nins i nines del curs.

Per al vestuari ens vàrem inspirar en les il·lustracions de la rondalla, havíem de substituir les malles dels superherois moderns pels vestits de la pagesia mallorquina, això ens va permetre estudiar algunes tradicions i cultura de la nostra terra.

Amb una perspectiva de gènere actual ens adonarem que els contes tradicionals que es transmetien oralment, estaven plens d’elements fantàstics, llegendaris i culturals  amb forts continguts masclistes, on les dones són febles i els homes valents. Al guió hi ha la intenció de fomentar la igualtat com eina bàsica de l’educació.

Varis aspectes curriculars de l’aula foren adaptats al projecte del curtmetratge. Es va llegir el guió i es varen aprendre els diàlegs com a tasques de lectura dins l’aula i tasques d’expressió plàstica consistents en l’estudi i reproducció de quadres clàssics de Renoir, Klint, Picasso i Dalí s’usaren com elements d’atrezzo.

La implicació de les famílies fou bàsica per poder dur a terme el dos dies de rodatge, que es varen fer fora jornada escolar per poder disposar amb més tranquil·litat del centre.

El curtmetratge no s’hagués realitzat sense les tasques de edició, muntatge, creació de música original i disseny gràfic que han dut a terme familiars dels alumnes.

Aquest projecte és el resultat d’una feina feta per alumnes, mestres i famílies, on s’ha gaudit tant del procés com del resultat. Fomentant així la interrelació entre la comunitat educativa i família. I sobretot la relació entre les mateixes famílies.

 

Deixau un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: